OPPO en OnePlus zjin beide toestellen die gefabriceerd worden door BBK Electronics. In de beginjaren kreeg de fabrikant weleens het verwijt dat beide merken erg op elkaar leken, waardoor er getwijfeld werd aan de onafhankelijkheid van OnePlus. Inmiddels hebben beide merken een eigen R&D-afdeling, eigen marketing en productontwikkeling en zijn er significante verschillen.
In deze review OPPO versus OnePlus houdt OPPOfans een aantal zaken kritische tegen het licht. We kijken naar de basisverschillen en overeenkomsten tussen beide merken. Vervolgens worden de topmodellen vergeleken en geven we een kort overzicht van de nieuwste vlaggenschepen.
Op het einde wordt een conclusie geformuleerd op basis van de opgedane feiten tijdens de OPPO versus OnePlus review.
OPPO
We beginnen – uiteraard – met het merk waarin deze website is gekoppeld: OPPO. Deze fabrikant wordt ook wel de Guangdong OPPO Mobile Telecommunications Corporation genoemd, maar de meeste mensen zeggen gewoon OPPO. De Chinese consumentenelektronica- en telecommunicatie gigant is gevestigd in de Chinese stad Guangdong. OPPO was vorig jaar al de op vijf na grootste mobiele telefoonfabrikant ter wereld. Ook goed om te weten: OPPO is een dochteronderneming van BBK Electronics. De eigenaar van meerdere telefoonmerken waaronder Realme, Vivo en jawel, OnePlus.
terug naar menu ↑OnePlus
Het merk OnePlus is dus van dezelfde eigenaren als OPPO: BBK Electronics. Maar het merk heeft inmiddels een eigen identiteit. OnePlus is opgericht op 16 december 2013 door voormalig OPPO onderdirecteurs Pete Lau en Carl Pei.
Het hoofddoel van OnePlus is om een smartphone te maken die een goede balans is tussen high-end kwaliteit en een lagere prijs dan de telefoons in zijn prijsklasse. En die doestelling komt ons wel heel bekend voor, want dat is ook exact de boodschap die OPPO uitdraagt.
terug naar menu ↑Vergelijking (top)modellen
Gezien de gezamenlijke voorgeschiedenis en eigenaar (BBK Electronics) kan dit dus weleens een heel interessante vergelijking worden. Om een realistisch beeld te kunnen schetsen lichten we twee (top)modellen van beide merken voor je uit.
In deze vergelijking tussen OPPO en OnePlus zetten we de OPPO R15 Pro af tegen de OnePlus 6. Maar voordat we de verschillen op een rij zetten. Hier even kort de overeenkomsten.
terug naar menu ↑Overeenkomsten OPPO en OnePlus
Ze zijn gebouwd rond 6,28-inch OLED-schermen van 2280 x 1080, aluminium frames en gebogen glazen achter panelen, zij het met subtiel andere contouren van de behuizing.
Ze hebben allebei koptelefoonaansluitingen onderaan het toestel. Een andere overeenkomst is de dubbele camera-arrays, 6GB RAM, 128 Gigabyte opslagcapaciteit. Kortom: alles wat je zou verwachten bij het lanceren van een moderne smartphone voor de particuliere markt.
Het meest onverwachte dat beide merken gemeen hebben, is dat ze allebei beschikken over heerlijke audioweergaven, met op zowel de R15 Pro als de OnePlus 6 zitten de volumeknoppen aan de zijkant van de handheld.
terug naar menu ↑Verschillen OPPO en OnePlus
Het state-of-the-art eigengemaakte Dash-snel opladen systeem van OnePlus gebruikt ook de identieke bouwmethode die ook gebruikt wordt bij de OPPO VOOC systemen. Het enige echte verschil is dat de binnenkant van de USB-poort en stekker rood is bij de OnePlus Dash en groen bij de OPPO VOOC methode.
terug naar menu ↑OPPO R15 Pro versus de OnePlus 6
En dan nu de verschillen op modelniveau. Daar ontdekken we heel wat meer variatie in de prestaties van het toestel, de fotocamera en de batterij (accu).
OPPO R15 Pro
De Oppo R15 Pro is een opvallend toestel, maar heeft niet de karakteristieke gebogen boven- en onderrand van de OnePlus. Het is voorzien van een groot 6,3 inch-scherm en is uitgerust met de Snapdragon 660-chip.
Achterop zit een dubbele camera van 20 en 16 megapixel. Ook is er een flinke accu van 3430 mAh aanwezig. De OPPO R15 Pro heeft linksboven een horizontale dual-camera module met in het midden de vingerafdruksensor.
OnePlus 6
De OnePlus 6 is alleen in glanzend of matzwart uitgebracht. De handheld heeft een verticaal georiënteerde opstelling met twee camera’s in het midden van het achterpaneel met een vingerafdruksensor onder de camera. De OnePlus 6 is – net als zijn voorgangers van de fabrikant – voorzien van de unieke speciale mute-schakelaar voor het instant uitzetten van gesprekken, geluiden of video.
De OPPO R15 Pro en OnePlus 6 lijken soms wel twee handen op één buik, maar ze verschillen op één punt wel degelijk: de processor. De OPPO R15 Pro draait op een Snapdragon 660 chip, terwijl de OnePlus de krachtige Snapdragon 845 bevat.
terug naar menu ↑Vlaggenschip OPPO
Het nieuwe vlaggenschip van OPPO is de OPPO Find X3 Pro 5G. Het toestel is uitgerust met een ‘microscooplens’, waarmee tot 60x kan worden ingezoomd.
Met de OPPO Find X3 Pro 5G wil de Chinese fabrikant zich vooral onderscheiden met de camera. De smartphone is uitgerust met vier camera’s op de achterzijde, waarmee 50-megapixelfoto’s gemaakt kunnen worden.
De OPPO Find X3 Pro is vanaf 22 maart te koop in Nederland. Het toestel is verkrijgbaar in de kleuren glimmend zwart en blauw. Het toestel kost 1149 euro (adviesprijs).
terug naar menu ↑Vlaggenschip OnePlus
Elk jaar werkt OnePlus zijn vlaggenschip-smartphonelijn bij met de nieuwste en beste processors. Het vernieuwt ook het ontwerp en bevat nieuwe functies, camera’s en accessoires. In 2021 hebben we de OnePlus 9-serie.
OnePlus lanceerde de 9-serie, inclusief Pro-serie op 23 maart 2021. Op diezelfde datum lanceerde het ook de OnePlus Watch: de allereerste smartwatch van het bedrijf. Hiermee hoopt het ook in die markt een aandeel te veroveren. De OnePlus 9 Pro kost € 899, euro (adviesprijs).
terug naar menu ↑Conclusie
Onze conclusie na deze vergelijkingstest is dat de OPPO toestellen zich sinds de introductie op de Europese markt sneller en beter hebben doorontwikkeld dan de OnePlus toestellen, die in feite eerder in Nederland verkrijgbaar waren. OPPO heeft dit gedaan door zich te richten op de offline markt en haalde daar een groot marktaandeel uit. Omdat winkels als Mediamarkt zowel off- als online sterk zijn, wist OPPO ook online snel naam te maken.
De Chinese fabrikant heeft met het Find-serie de lat hoog gelegd voor merken in hetzelfde marksegment. OnePlus kan daar voorlopig nog niet aan tippen, al zitten ze op bepaalde vlakken als scherm en resolutie wel heel dichtbij de OPPO kwaliteitsnormen. Ook qua prijs is OnePlus concurrerend, maar op één ding blijven ze echt achter: de camerakwaliteit. Hierin is en blijft OPPO koploper en weet het in ieder geval – met gemak – OnePlus achter zich te houden.