Het OPPO ColorOS besturingssysteem

ColorOS is een mobiel besturingssysteem gemaakt door OPPO Electronics op basis van Google’s besturingssysteem Android. De techniek werd gepresenteerd in september 2013. Vanaf de eerste 1.0 versie via de ColorOS 7.1 tot aan de nieuwste ColorOS 11 zorgt het innovatieve besturingssysteem voor een perfecte beeldweergave en het laden van websites gaat snel en smooth.

ColorOS Android versies

De allereerst ColorOS Android versie draaide op Jelly Bean. Deze werd in de 2.0 versie vervangen door Kit Kat. Na een aantal jaren op 5.0 en 5.1 Android technologie te hebben gedraaid werd op 17 maart 2016 de overstap gemaakt naar Noga. Via een aantal jaren Oreo werd er voor de ColorOS 6 gekozen voor de 9 Pie techniek en bevatte de ColorOS 7.1 en 7.2 de Android 10 versie.

Op 14 september werd de ColorOS 11 gelanceerd met Android 11 technologie aan boord. Ook zijn opvolger, de ColorOS 11.1 is voorzien van deze Android 11 techniek.

terug naar menu ↑

ColorOS 6

De ColorOS 6 werd eind 2018 gelanceerd en zorgde voor de sprong naar de Android P technologie. Android Pie is de negende grote release en de zestiende versie van het mobiele Android-besturingssysteem. Vanaf dat moment is ColorOS overgegaan naar de next level, waarop het nu nog altijd opereert.

Het idee om een APP-opbergkastje te introduceren in de vorm van een APP drawer (lade) sloeg direct aan bij smartphone bezitters. Het OPPO ColorOS besturingssysteem kreeg daarnaast in de 6 versie ook een flinke upgrade aangaande het notificatiepaneel. De functionaliteit hiervan werd sterk verbeterd dankzij de inzoomfunctie en de integratie met de door jou gekozen wallpaper. 

terug naar menu ↑

ColorOS 7.1

Vanaf de introductie van de ColorOS 7.1 versie heeft OPPO de interface danig verbeterd. De upgrade van de ColorOS 7.1 betekende de definitieve doorbraak van het besturingssysteem dat in de 7.1 versie vooral scoort met de donkere modus, de met één hand te bedienen modus en het Always On Displays.

De schermopties alsmede de extra privacy beveiligingsmethode maken het plaatje van de ColorOS 7.1 compleet.

terug naar menu ↑

ColorOS 11

De nieuwste 2020 versie van het ColorOS systeem is de ColorOS 11. Deze nieuwste upgrade verbetert vrijwel alle voorgaande verbeteringen en optimaliseert alle goede dingen die ColorOS al in zich heeft. Een uitgebreide blik op het nieuwste paradepaardje.

Google integratie

De lancering van de ColorOS technologie viel gelijk met de nieuwe Android 11 versie. Hierin heeft Google veel functies geïntroduceerd. En al die noviteiten zijn ook terug te vinden in de ColorOS 11 versie. Je krijgt een speciale gespreksweergave bovenaan het meldingenvenster, chatballonnen en het nieuwe power-menu dat werkt als een dashboard voor smart home controle.

Privacy- en beveiligingsfunctie

De privacy- en beveiligingsfuncties zijn in de ColorOS 11 ook verder verbeterd. Je krijgt eenmalige machtigingen die je moet activeren voor het gebruik van de camera, de microfoon en je locatie. Dit alles om te voorkomen dat apps toegang krijgen tot het volledige bestandssysteem op je smartphone. De machtigingen zijn ook bedoeld voor het automatisch resetten voor apps die je al een tijdje niet hebt gebruikt. Hierdoor bespaar je opslagruimte.

Private System

Vanuit OPPO is er aan ColorOS 11 ook een nieuwe privacy gerichte functie toegevoegd: het Private System. Deze functie creëert in wezen een tweede gebruikersaccount op je telefoon, met een eigen versie van apps en gegevens. Je moet een andere pincode én een andere vingerafdruk gebruiken om je aan te melden bij het Private System gedeelte en de functie is een geweldige manier om uw werk- en persoonlijke profielen af ​​te bakenen. Deze back-up functie zelf is sinds november 2020 beschikbaar.

Optimalisaties

Een nieuwe versie kan bijna niet gepresenteerd worden zonder de nodige optimalisaties, zo ook bij deze ColorOS upgrade. Het geheugengebruik wordt met bijna vijftig procent verhoogd en de reactiesnelheid van de diverse systemen, knoppen en bedieningselementen met 32 procent. Allemaal om ervoor te zorgen dat de gebruikersinterface verbeterd, waardoor ook de schermratio ten opzichte van je gezicht optimaler wordt en voor het verkrijgen van een nog hogere verversingssnelheid.

Maatwerk

Voortbouwend op het thema maatwerk zijn er aan de ColorOS 11 krachtige tools toegevoegd waarmee je je eigen achtergronden, thema’s, beltonen, pictogramstijlen en zelfs Always-On Display-patronen (AOD) kunt maken. De mogelijkheid om je eigen ringtone te maken is intrigerend, net als de optie om verschillende patronen voor AOD te ontwerpen.

Om unieke achtergronden te maken, hoef je alleen maar een foto te uploaden en een speciaal algoritme analyseert de kleuren en bedenkt verschillende achtergronden. Met ColorOS 11 kun je ook de accentkleuren aanpassen – vergelijkbaar met OxygenOS – en de functie gaat ver in het veranderen van het uiterlijk van de interface.

In de ColorOS 11 zit een ingebouwde batterijbesparingsmodus die de levensduur van de batterij behoorlijk verlengt. Ook zit er een secundaire Super Power Saving-modus ingebouwd die de batterijlevensduur naar een nieuw niveau tilt. De modus voorziet in zes verschillende scenario’s die je kan gebruiken als je te maken krijgt met een bijna lege batterij.

Dus zelfs als de batterij van je telefoon nog maar een paar procenten energie bevat, kan je deze Super Power Saving-modus inschakelen om nog net even dat ene berichtje te sturen of te lezen. OPPO zegt dat het gebruik van WhatsApp met maximaal 90 minuten kan worden verlengd, zelfs met de batterijvermogen van maar vijf procent!

Battery Guard

Bij deze ColorOS 11 update introduceert OPPO ook een Battery Guard-functie die de levensduur van de batterij van je telefoon in de basis al flink verlengt. Wanneer je in de nachtelijke uren geniet van je welverdiende nachtrust wordt de batterij tot 80% opgeladen en wordt de rest van de 20% opgeladen net voordat je wakker wordt! Dit voorkomt dat de telefoon lang in de oplader zit, terwijl hij al (allang) helemaal vol is. Dit is dezelfde technologie die moederbedrijf BBK Elektronics ook heeft gebruikt bij de OnePlus 8-serie.

terug naar menu ↑

Conclusie

Het ColorOS besturingssysteem heeft de basis gelegd voor het huidige succes van OPPO. Via de ColorOS 1.0 naar de 6.0 en 7.1 versie is de nieuwste ColorOS 11 upgrade beter en effectiever dan ooit. Hiermee laat OPPO zien dat het einde van deze unieke technologie nog lang niet in zicht is en dat het – geheel conform het eigen innovatieve bedrijfsmotto – zal blijven werken aan verbeteringen voor een unieke ervaring.

OPPO fans
Logo
Shopping cart